Opnieuw leren

Ik ben Sophie-Anne Onland en ben geboren met een been afwijking. Mijn linkerbeen is 25 cm korter dan mijn rechterbeen waardoor ik mijn hele leven met een onderbeenprothese loop. Tot 2020 had ik een prothese die erg op een ‘’echt been’’ leek, puur om niet op te vallen en aan de ‘’maatschappelijke en media norm’’ te voldoen. Ik schaamde me voor mijn afwijking.

Uiteindelijk kwam ik in contact met Frank Jol, een prothesemaker die ook samenwerkte met paralympisch kampioen Bibian Mentel (1979-2021). “Wat zijn werkwijze bijzonder maakt, is dat hij per persoon kijkt naar wat iemand wil bereiken in het leven. Voor topsport heb je een ander soort prothese nodig dan voor een wereldreis. En voor sommige mensen is het juist belangrijk om iedere dag een wandeling met hun hond te maken. Ieder mens wil wat anders uit het leven halen en dáár moet je naar kijken.”

Precies door die insteek werd ik behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt door Frank. Hij wilde een prothese voor mij maken waarmee ik fysiek veel meer zou kunnen, maar ik wilde vooral dat mijn prothese zoveel mogelijk op een ‘normaal’ been zou lijken. “Ik was sinds mijn pubertijd ook onbewust beïnvloed door alle perfecte plaatjes om me heen, denk ik. Alles wat daarvan afweek, was gek. En dus moest en zou die prothese van mij huidkleurig worden.”

Dit veranderde toen ik een nieuwe prothese kreeg die veel meer opviel. Het accepteren van deze nieuwe prothese was een moeilijk proces, maar door het vinden van onder andere een vrouwelijk rolmodel op Instagram, leidde dit tot mijn ‘’coming out’’. Ik ging accepteren wie ik ben. Lang verhaal kort: mijn beperking werd mijn kracht. Ik ging inzien hoe belangrijk het is om te accepteren wie je bent en hoe ‘anders zijn’ niet slecht is. Ervoor uitkomen wie ik ben, het zijn van mijn echte zelf, het niet verbergen van mijn prothese heeft me zoveel gebracht en dat gun ik iedereen. Het belang van representatie en zichtbaarheid zijn sindsdien onderdeel van mij geworden en hoop ik voor anderen een rolmodel te kunnen zijn.

“Ik wil iedereen inspireren en motiveren om met open ogen naar de wereld om je heen én naar jezelf te kijken. Ik wil elk ´verschil´, zichtbaar of onzichtbaar, bespreekbaar maken om uiteindelijk te normaliseren.”

Sophie-Anne Onland